45 Easy Trivia Questions and Answers For The Whole Family

When having a game night with family or friends, there is no better way to make the night memorable than asking simple trivia questions and their answers. These trivia questions touch every aspect of life, from movies to music artists to geography to food to sports, and any other aspect you can think of. The sweetest part is that these trivia questions are suitable for everyone, whether adults or children.

These questions contain answers and more insight into the answer, which are guaranteed to make the game night more fun. If you are wondering what you could do in your next outing with your family, be it on a picnic, game night, party, or other kinds of outings, asking fun random questions or trivia questions will surely break the ice make the outing worthwhile.

That being said, below is a list of easy trivia questions and their answers that test your knowledge on general aspects of life. Let’s see if you can get all the answers correctly.

Easy Trivia Questions And Answers For the Family

1. Which organization has the motto ‘Nation shall speak peace unto nation’?

Answer: BBC

The BBC (British Broadcasting Corporation) was established in 1927, and John Reith was made its first Director-General. To represent its significance and values, the media outfit adopted the coat of arms, and the motto is Nation Shall Speak Peace Unto Nation and was adopted.

2. The Carbohydrate group of foods is composed of which three elements?

Answer: Carbon, Hydrogen, and Oxygen

Carbohydrates are organic compounds that exist as ring structures and are always composed of three elements: carbon, hydrogen, and oxygen, with a hydrogen-oxygen atom ratio of 2:1. Carbohydrates are mainly found in plant foods, but they also occur in dairy products in milk sugar called lactose.

3. In Canada, what is the full meaning of the acronym NHL?

Answer: National Hockey League

The National Hockey League is a professional ice hockey league in North America that comprises 31 hockey teams, including 24 in the United States and 7 in Canada. It was founded on November 26, 1917, in Montreal, Canada.

4. Maria Montessori was a famous name in which field?

Answer: Education

Maria Montessori was an Italian physician, innovator, and educator best known for inventing the now popular Montessori education system, which helps children learn naturally. She opened the first Montessori school called the Casa Dei Bambini or Children’s House in Rome in January 1907.

5. What color is the M in McDonald’s?

Answer: Yellow

The official McDonald’s colors are yellow, red, and black. The bright yellow letter M is one of the most recognizable logos of the company worldwide. It embellishes the McDonald’s restaurants across the globe, to a point where The Golden Arches has become synonymous with McDonald’s itself.

6. What is the world’s most widely spoken native tongue language?

Answer: Mandarin Chinese

Mandarin Chinese is the largest language in the world in terms of counting first language or native speakers. There are over 1.3 billion native Chinese speakers, out of which about 917 million speak Mandarin, making it the most spoken language globally. However, when factored in second, third, and higher language speakers, English is the world’s largest language.

7. The Walker Cup is competed for in which sport?

Answer: Golf

Walker Cup is a golf trophy awarded to the winner of a competition between amateur men’s teams from the United States and the British Isles. The cup is named after George Walker, a president of the United States Golf Association (USGA) in the 1920s and the event’s primary organizer. The competition was held biennially since 1922, with its venue alternating between the United States and Britain.

8. Which plant has the scientific name Galanthus?

Answer: Snowdrops

Snowdrops are best known as the most popular of the 20 species in its genus, Galanthus. They are the first bulbs to bloom in spring and can form impressive carpets of white in areas where they are native or have been naturalized and are cultivated as ornamentals for their nodding, sometimes fragrant flowers.

9. How many books are there in the New Testament of the Bible?

Answer: 27

The Bible comprises 66 books, including 39 books in the Old Testament and 27 books in the New Testament canon. It also has four canonical gospels, including Matthew, Mark, Luke, and John.

10. Who invented the Polaroid Camera?

Answer: Edwin Land

Edwin Land was an American scientist and inventor, best known as the co-founder of the Polaroid Corporation. He revolutionized the world of photography in 1948 through the invention of the Polaroid camera, an instant photo camera. With the Polaroid camera, the user didn’t require its user to take their film to a darkroom for development.

11. What does the F stand for in the acronym FBI?

Answer: Federal

The FBI stands for Federal Bureau of Investigation, the domestic intelligence and security service of the United States of America. The institution is apparently America’s principal federal law enforcement agency. It was established in 1908 as the Bureau of Investigation (BOI). However, the name was later changed to the Federal Bureau of Investigation (FBI) in 1935.

12. Which US state is called the Golden state?

Answer: California

California was officially nicknamed The Golden State in 1968. Its origin could be traced back to the discovery of gold in 1848 and fields of golden poppies each spring throughout the state. Did you also know it’s home to the American professional basketball team, The Golden State Warriors, based in San Francisco?

13. Which European country has a city called Balti city?

Answer: Moldova

Balti city is the second-largest city of Moldova, an Eastern European country and former Soviet republic. The Balti city is also the second-largest city in Moldova in terms of population, economic importance, and area. The city plays a huge role not just as an epicenter but also as a tourist destination.

14. What does the atomic number of an element indicate about its nucleus?

Answer: The number of protons in it

The atomic number is the number of protons in the nucleus of an atom. Proton numbers define the identity of such an element. For instance, an element with 6 protons is a carbon atom, despite how many neutrons may be present. In an uncharged atom, however, the atomic number is also equal to the number of electrons.

15. Scott Hamilton won Olympic gold for the USA on what surface?

Answer: Ice

Scott Hamilton is a retired American figure skater and a 1984 Olympic gold medalist in men’s figure skating. He won the competition after he triumphed on ice. He won over 70 championships throughout his career, including four consecutive World Championships, four consecutive US Championships.

16. Which American actor played Jack in Titanic?

Answer: Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio is an American film producer, actor, and environmentalist best known for playing Jack in Titanic, a 1997 American epic romance and disaster film directed, written, and co-produced by James Cameron. DiCaprio is rated as one of the world’s highest-paid actors, with his movies grossing over $7.2 billion worldwide.

17. The Australian city of Perth stands on which river?

Answer: Swan River

The Swan River is a river in the south-west of Western Australia. It was originally called Derbarl Yerrigan, and it runs through the metropolitan area of Perth, Western Australia’s capital and perhaps, its largest city. Captain James Stirling founded Perth in 1829 as the administrative center of the Swan River Colony.

18. In which Park does the New York marathon take place since 1970?

Answer: Central Park

The New York City Marathon was first held in September 1970 at the Central Park. The race took place in the park from 1970 to 1975; thereafter, the race starts from the park and traverses all the five boroughs of New York City and ends in Central Park, where it started. The New York Marathon has continued to grow and is regarded as the largest marathon in the world.

19. Tampere is the second-largest city in which country?

Answer: Finland

Tampere is a city in southern Finland located between Näsijärvi Lake and Pyhäjärvi Lake, with the Tammerkoski rapids in between. It is the second-largest, as well as the third most populated city in Finland, after Helsinki and Espoo. Tampere is regarded as a major economic, urban, and cultural hub for central Finland.

20. Which country is the world’s biggest producer of coffee?

Answer: Brazil

Brazil is the world’s largest coffee producer, and as of 2016, the country produced over 2.5 million metric tons of coffee beans. It is followed by Vietnam as the second-largest coffee-producing nation in the world, with a total production of over 1.65 million metric tons of coffee beans in 2016.

21. Which order of monks is known as Blackfriars?

Answer: Dominicans

The Dominican Friars are sometimes referred to as Black Friars following the black cloak or cappa they wear over their white habits. Other religious monks include Carmelites, also known as the White Friars and Franciscans, called the Grey Friars.

22. In which ocean is the Bermuda Triangle located?

Answer: Atlantic Ocean

Bermuda Triangle, otherwise known as the Devil’s Triangle, is located in the North Atlantic Ocean off North America. And it is said to be a mythical section of the ocean as over 50 ships and airplanes are said to have mysteriously disappeared. Cities that are found along its borders include Miami, Bermuda, and Puerto Rico.

23. What does SLR stand for as found in a camera?

Answer: Single Lens Reflex

SLR (Single Lens Reflex) is one of the two most commonly used terms in photography, with the other being DSLR (Digital Single-Lens Reflex). A single-lens reflex camera typically uses a mirror and prism system that supports the photographer viewing through the lens and seeing exactly what he wants to capture.

24. Which animal can be seen on the Porsche logo?

Answer: A horse

On the Porsche logo, you will find a horse at the center of the logo. Ferdinand Porsche founded the company in 1931, and the company logo is based on the coat of arms of the Free People’s State of Württemberg of former Weimar Germany. However, since the cars were produced in Stuttgart, its coat of arms with a black stallion on a yellow background was placed in the middle of the logo.

25. Which fictional city is the home of Batman?

Answer: Gotham City

Gotham City is a fictional city that is found in the American comic books published by DC Comics. The city is most popular as Batman’s home (a fictional superhero) and was first used as Batman’s residence in Batman 4 (December 1940). Since then, it has been the primary setting for stories featuring Batman.

26. What US State is called the Aloha State?

Answer: Hawaii

Hawaii is a state in America located in the Pacific Ocean. It is the only state outside North America, as well as the only state in the tropics. In the Hawaiian language, Aloha means hello or goodbye or even love and affection. Because of its unique meaning and popularity, Hawaii was given the nickname the “Aloha State.” It is also called the Paradise or the Islands of Aloha.

27. Who is the author of the Harry Potter series?

Answer: J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling, famously known by her pen name J.K. Rowling, is a British author and the creator of the critically acclaimed Harry Potter series. She was born in Yate, a city near Bristol, England, on July 31, 1965. The first book in the Harry Potter series was released in 1997, and six other sequels later followed.

28. Which country’s flag is the only one that features the country’s map on it?

Answer: Cyprus

Cyprus is the 3rd largest and most populous island in the Mediterranean Sea and one of the two countries in the world that displays its own map on its national flag, with the other being Kosovo. Cyprus is located in the south of Turkey; southeast of Greece; north of Egypt; northwest of Israel, Palestine, and Lebanon; and west of Syria.

29. Where is the Oval Office located in the United States White House?

AnswerIn the West Wing

The Oval Office is the formal work office of the President of the United States. It is located in the West Wing of the White House, in Washington D.C. Wyeth modeled the Oval Office after the original oval-shaped Blue Room. George Washington had preferred the distinctive shape to create a suitable place for a formal reception known as a “levee.”

30. Which Disney princess had seven dwarfs as friends?

Answer: Snow White

Snow White is the first Disney Princess and a fictional character from Walt Disney’s first animated feature film, Snow White and the Seven Dwarfs (1937). The film is based on Snow White from the Brothers Grimm’s fairy tale, and she is also the first female fictional character with a star on the Hollywood Walk of Fame.

More Easy Trivia Questions and Their Answers

How well do you know me questions, trivia questions

31. Who is the patron saint of doctors?

Answer: St. Luke

The Roman Catholic Church and other major denominations venerate Saint Luke the Evangelist as the patron saint of physicians, surgeons, bachelors, students, artists, and butchers. A convert to Christianity, Saint Luke was the human author of the Gospel according to St. Luke. His feast is celebrated every October 18.

32. San Antonio International Airport is in which US state?

Answer: Texas

San Antonio International airport is situated in Uptown Central San Antonio, Texas, about 8miles north of Downtown. The airport has three runways and covers 2,305 acres. Its elevation is 809 feet above sea level, and it averages 260 daily flights to over 53 destinations in the United States and Mexico.

33. In which US State is the original Coca Cola factory located?

Answer: Atlanta, GA

The Coca-Cola Company is an American multinational beverage corporation headquartered in Atlanta, Georgia. It began production in 1886. Today, the company, which is one of the biggest corporations in the United States, has over 2,800 products and operates in over 200 countries worldwide.

34. In football, where do the Chargers come from?

Answer: San Diego

The American football club was founded in Los Angeles in August 1959. After playing their first season in Los Angeles before relocating to San Diego in 1961. However, the team later changed its name from Los Angeles Chargers to the San Diego Chargers.

35. What is the largest satellite in the solar system?

Answer: Ganymede

Ganymede is a satellite in Jupiter and is the largest and most massive moon of the Solar System. With a diameter of 5,268 km, Ganymede is 26% larger than planet Mercury by volume, and it’s equally the ninth largest object in the Solar System. Did you also know it is the only known moon to have its own internally generated magnetic field?

36. The term ‘Pulmonary’ relates to which organ?

Answer: Lungs

The term pulmonary means relating to the lungs. It is derived from the Latin word Pulmo, meaning lung. If anyone has pulmonary disease, this means they have a lung disease, which may affect their ability to breathe well.

37. Which country was home to the Moa bird, which became extinct about 500 years ago?

Answer: New Zealand

The Moa bird were large, flightless birds that lived in New Zealand before going into extinction about 500 years ago. The two largest species amongst the nine species of the birds, Dinornis robustus and Dinornis novaezelandiae, reached a height of 3.6m with neck stretched out, and they weighed about 230 kg, while the smallest species, called the bush moa, was around the size of a turkey.

38. Who did Elton John originally duet with on Don’t Go Breaking My Heart?

Answer: Kiki Dee

“Don’t Go Breaking My Heart” is a 1976 duet rendered by Elton John and Kiki Dee. The song was originally written by John and Bernie Taupin, and was initially planned to be recorded by John, Taupin, and Dusty Springfield but was later sang by John and Kiki Dee.

39. Who has won more Oscars than anybody else?

Answer: Walt Disney

Walter Elias Disney was an American entrepreneur, writer, voice actor, and film producer, best known for introducing several developments in the production of cartoons. During his lifetime, Disney won more Oscars than anyone else. He was nominated for 64 awards, out of which he won 26.

40. Which shoe company did Michael Jordan famously promote?

Answer: Nike

When Michael Jordan signed up with the Chicago Bulls in 1984, he desperately wanted an Adidas endorsement. However, when it wasn’t forthcoming, he turned to Nike as a last resort. Nike offered him a $500,000-per-year deal for five years, as well as his own shoe brand called Air Jordan, all of which Adidas was not prepared to do.

41. What type of program is Microsoft Office Excel?

Answer: Spreadsheet

Microsoft Excel features calculation, graphing tools, pivot tables, and a macro programming language called Visual Basic for Applications. Along with Microsoft Word, Powerpoint, Access, Publisher, Outlook, and OneNote, Excel is one of the programs that make up the Microsoft Office Suite.

42. By what title was the Spanish dictator, General Franco, known?

Answer: El Caudillo

General Francisco Franco Bahamonde was a Spanish dictator who led the Nationalist forces in overthrowing the Second Spanish Republic during the Spanish Civil War. Afterward, he ruled Spain from 1939 to 1975 as a dictator, assuming El Caudillo’s title. During his reign, General Franco exerted absolute control over the country, persecuting political opponents and censoring the media.

43. In the Bible, who was the wife of King Ahab?

Answer: Jezebel

Jezebel is one of the most intriguing women in the scriptures, a politically astute, courageous, strong-willed woman. She is a Phoenician princess, the King of Tyre’s daughter, and a worshipper of Baal (pagan god of fertility). She marries King Ahab, the ruler of the northern kingdom of Israel and the seventh king of Israel. According to the Bible (1 Kings 16:1–22:53), Ahab is regarded as a wicked king who did more evil than any king before him.

44. In which English city is the Fitzwilliam Museum?

Answer: Cambridge

Fitzwilliam Museum is an art and antiquities museum of the University of Cambridge. Viscount Fitzwilliam erected it to house the collection bequeathed in 1816 to the Cambridge University. The museum is located on Trumpington Street opposite Fitzwilliam Street in central Cambridge, England.

45. What is the name of the main British military base in Afghanistan?

Answer: Camp Bastion (now Camp Shorabak)

Camp Bastion is a prominent British military base located in the north-west of Lashkar Gah, in the Helmand province, Afghanistan. However, in October 2014, the British Army handed over control of the military base to the Afghan Ministry of Defence, and so the name was later changed to Camp Shorabak.

Fact Check: We strive for accuracy and fairness, if you've found a possible error, be it factual, editorial or something that needs updating, please contact us
Alexander Hamilton
Alexander Hamilton
Alexander Hamilton is a fun-loving, seasoned writer, and researcher. He holds a masters degree in communication and hopes to get his doctorate soon. His passion is to share his knowlege through writing.

Recommended

Featured Today

Read This Next