70 Trick Questions That Will Make You Think Hard (Answers Provided)

The answers to these mind trick questions are not far-fetched, but not after some level of manipulation and mind-twisting. To be able to answer these questions, you must think beyond the first answer that pops up in your brain, analyze the next answers that emerge in view of the question to see if they really fit as good answers. You might fail many questions, but with the answers provided and explanation offered for clarity, you are sure to be learning something valuable as you read through.

Mind Trick Questions

These questions might seem easy to you because you think you already know the answers, or will even attempt providing an answer. But amidst the words of the question lies a word or words which redefined the answer/s the question is seeking you to provide. So before you attempt providing an answer to any question, ensure you read each carefully and don’t be too hasty to give an answer.

  1. Question: Who was the first person to lift an elephant with one hand?

Answer: No one has ever attempted lifting an elephant with one hand.

2. Question: Why are 1968 pennies worth more than 1967 pennies?

Answer: This question is in reference to the number of pennies and not year/s as you might have literarily read it. So 1, 968 pennies is one penny more than 1, 967 pennies.

3. Question: What happens if a person tries to fail and then succeeds?

Answer: It means the person failed at trying to fail as he or she instead succeeded. But if the person succeeded at trying to fail, then it means the person failed at succeeding.

4. Question: What do fish drink?

Answer: Fishes absorb/drink water through their skin in a process known as osmosis. In biology, this is defined as the flow of water through membranes from a region of high concentration to a region of low concentration.

5. Question: What would happen if an immovable object met an irresistible force?

Answer: It will move and not move because no force can move an immovable object.

6. Question: If all the nations in the world are in debt, where is all the money?

Answer: The whole world is in debt because every country in the world that can print their own currency do so by creating an IOU equivalent to the amount of money they want to print. The federal government of the country will then buy the IOU together with its interest with the IOU. By doing this, the money keeps circulating an accumulating interest which in aggregate is debt. So technically, every country is in debt.

7. Question: Where is Old Zealand?

Answer: Nothing happened to it because it is still where it was; the westernmost province of the Netherlands where Dutch explorer Abel Tasman first discovered it and named it New Zealand.

8. Question: If it took eight strong men ten hours to build a wall, how long would it take four other stronger men to build that same wall?

Answer: No time because the wall has already been built.

9. Question: Some months run up to 31 days, others end in 30 days, but how many have 28 days?

Answer: All the months have up to 28 days and some months more than 28 days.

10. Question: How can a slim chance and a fat chance mean the same thing?

Answer: When you say someone has a fat chance of getting something, it means the person’s chance is one in a million; almost impossible. Similarly, when you say someone has a slim chance of getting something, it means the person has a little chance of getting something. Fat chance is slang and a sarcastic way of saying a slim chance.

70 Trick Questions That Will Make You Think Hard (Answers Provided)

11. Question: Why do we type things up, but write them down?

Answer: It has to do with where what is being typed or written is at. When you type, you look up to the computer, phone, or typewriter but when you write, you look down on your paper.

12. Question: How can a girl go 25 days without sleep?

Answer: She sleeps every night for 25 days.

13. Question: What would happen if you gave up seeking who you truly are?

Answer: You will never understand or find who you truly are.

14. Question: What do an island and the letter “t” have in common?

Answer: They are both in the middle of water. An island is surrounded by water while the letter “t” is in the middle of the word waTer.

15. Question: What was the President’s name in 1992?

Answer: It is the same as it is today. The question is seeking an answer for a particular time period. Therefore, whatever the president’s name is in 1990 is still what it is in the present time.

16. Question: If there is a plane crash on the United States and Canadian border, where do they bury the survivors?

Answer: Read the question again and see if there’s anything odd in it. Yes, there is, survivors are not buried.

17. Question: Are realms of light or higher awareness synonymous with Transcendental Reality?

18. Question: A man dressed in all black is walking down a country lane. Suddenly, a large black car with no lights on comes around the corner and screeches to a halt. How did the car’s driver know he was there?

Answer: It was daytime because the driver was driving the car without lights.

19. Question: What becomes wetter the more it dries?

Answer: A bath towel because the more it dries a wet body, the wetter it becomes itself.

20. Question: Holing a single page of a newspaper, what is the maximum number of times it can be folded in half by hand?

Answer: A single page of a newspaper can only be folded in half once. Because after that, subsequent folding will be into quarters, eighths, etc.

70 Trick Questions That Will Make You Think Hard (Answers Provided)

21. Question: If there are 12 fish in a pond of water and half of them drown, how many fishes are left?

Answer: All 12. Fishes don’t drown, they are aquatic animals who spend their lives living mostly in water.

22. Question: Is there consciousness in inanimate objects?

Answer: Literarily speaking No, but this is in the context of evaluation from a human consciousness point of view. The theory of panpsychism in the neuroscience community posits that consciousness applies to matter at every scale, being that every atom of matter is a form of energy that has electrons that whirl at light speed.

23. Question: 30 divided by half plus 10 is what?

Answer: 70. Half is .5. If you divide 30 by 0.5, you get 60. Add ten and you have 70.

24. Question: A truck driver is going down a one-way street the wrong way and passed at least five policemen but wasn’t caught, why?

Answer: The truck driver wasn’t driving, he/she was walking.

25. Question: Which word in the dictionary is nearly always spelled incorrectly?

Answer: The word “incorrectly.”

26. Question: How can a man who shaves several times a day still sport a long beard?

Answer: The man is a barber. He shaves several people a day but not himself.

27. Question: Why can’t a woman living in Europe be buried in Canada?

Answer: The woman is not dead but living.

28. Question: Where is an ocean with no water?

Answer: On a map. The oceans of the world as represented on maps and globes have no real water.

29. Questions: There are eight men sitting on a couch. Three legs break and six men leave. How many legs are remaining?

Answer: Five; the legs of the two remaining men make it 4 legs, and the remaining couch leg is one.

30. Question: What breaks and never falls, and what falls and never breaks?

Answer: Day breaks and night falls.

Funny Trick Questions

Funny questions

These questions are funny yet tricky. You may think you know the answers already, but there may be one or two words you hurriedly missed in the question which will leave you guessing or saying the wrong answer. So before you answer any question here, have a good laugh first, think over the question, provide an answer and have another laugh.

31. Question: Why do feet smell and noses run?

Answer: In English, a particular word can be used in different contexts. Feet can run as in motion while the nose can pick up a smell.

32. Question: What is the opposite of the opposite?

Answer: It can be any of these words – same, identical, like.

33. Question: How can someone die in his or her living room?

Answer: People can die anywhere irrespective of where they are in the house. The living room is just one of those rooms in a house but is particular for congregating and social activities.

34. Question: How can the pocket of your pants be empty, but still have something in it?

Answer: A whole. The something in your pocket is a whole.

35. Question: If female ballet dancers are ballerinas, why don’t we call male ballet dancers, ballerinos?

Answer: Ballerina is the Italian official name for a female ballet dancer and the best ballerina is usually referred to with the title Prima Ballerina. On the other hand, a male ballet dancer may be referred to with the French term Premier Danseur.

36. Question: Can a homeless person be put under house arrest?

Answer: Yes, they can be put under house arrest in a homeless shelter.

37. Question: If electricity comes from electrons, does morality come from morons?

Answer: Absolutely not. Morality comes from humanity.

38. Question: What has a head and a tail but no body?

Answer: A coin.

39. Question: Why was six afraid of seven?

Answers: It was because seven, eight [ate], nine.

40. Question: Why are some television shows called soap operas when nobody sings?

Answer: The term soap opera originated from soap manufacturers originally being the sponsors of television series (soap opera) centered on domestic situations.

41. Question: How is it possible to get off a nonstop flight?

Answer: Non-stop flight fly directly to its destination where it will finally land.

42. Question: If a person who plays the piano is a pianist, why is a race car driver not a racist?

Answer: Pianist refers to the instrument player specifically but a race does not necessarily imply a race car.

43. Question: Why does glue not stay stuck inside the bottle?

Answer: When the glue is inside a bottle, there’s not enough air to cause the water in it to evaporate.

44. Question: If a monkey, a squirrel, and a bird are racing to the top of a coconut tree, who will get the banana first?

Answer: None, bananas aren’t gotten from coconut trees.

45. Question: What never asks a question but gets answered all the time?

Answer: A telephone or doorbell.

46. Question: If a rooster lays an egg on top of the barn roof, which way will it roll down?

Answer: No way, because roasters don’t lay eggs.

47. Question: What did the quilt say to the bed?

Answer: I’ve got you covered.

48. Question: What is the biggest problem with snow boots?

Answer: They melt.

49. Question: Which nail does a carpenter try carefully to miss?

Answer: His toenails obviously.

50. Question: What type of hair does an ocean have?

Answer: Wavy. Literarily speaking.

Trick Questions For Kids

Tricky questions with answers for kids.

These trick questions for kids have been put together to help kids think deeply and come up with answers to some everyday questions that are not what they seem to be. The answers to these questions though funny are also a good way for kids to learn something new while having fun.

51. Question: How can an adult be kidnapped?

Answer: The word kidnapped is used irrespective of whether you are referring to an adult or kid. Some of the synonyms for kidnap are abduction and take hostage.

52. Question: How do you make the number one disappear?

Answer: Simply add the letter “g” in its front and is gone.

53. Question: Why did Superman wear his underwear outside his pants?

54. Question: John’s mother had three children. The first child was named April. The second child was named May. What was the third child’s name?

55. Question: I am an insect, and the first part of my name is the name of another insect. What am I?

Answer: A BEEtle.

56. Question: How can you kick a soccer ball ten feet, and then have it come back to you on its own?

Answer: You kick it up.

57. Question: Who is bigger, Mr. Bigger, Mrs. Bigger, or their baby?

Answer: What would their baby’s name be? Little bigger, so their baby is the bigger one.

58. Question: What goes up but never comes down?

Answer: Your age. You keep getting older as the years roll by but never get younger.

59. Question: If I drink, I die. If I eat, I’m fine. What am I?

Answer: Fire. Water will quench fire while flammable materials will increase the fire.

60. Question: Which jungle animal is hiding “inside” these letters – L P H N?

Answer: Elephant. Simply add the missing letters so you will have eLePHaNt.

Trick Questions with Answers Provided

61. Question: Give an example of three main things that are mainly sold in pairs.

Answer: Gloves, shoes, socks.

62. Question: What has hands but does not waive, and will never clap?

Answer: A clock. A clock has the shorthand and longhand but does not waive or clap.

63. Question: What never gets any wetter, no matter how much it rains?

Answer: The sea.

64. Question: I come down, but I never go up. What am I?

Answer: Rain. Rain falls down but never goes up as rain.

65. Question: What breaks and never falls, and what falls and never breaks?

Answer: Daybreak and nightfall. Th break part of the word daybreak is derived from the Old English word root brecan which means “shatter or “burst forth.” Similarly, the word nightfall is derived from the Old English night, it means “darkness,” and fall, or “come suddenly.”

66. Question: What letters are easily found in every single day of the week?

Answer: The word DAY. monDAY, tuesDAY, wednesDAY, thursDAY, friDAY.

67. Question: What mathematical symbol can you add in between 55555 to get 500?

Answer: 555-55 = 500

68. Question: Between 10 and 19, what multiples of 4 can you get?

Answer: 12 and 16

69. Question: What’s the longest word in the English language?

Answer: sMILEs. The word has a mile in it.

70. Question: Which room has no walls?

Answer: It is the plant called Mushroom.

Fact Check: We strive for accuracy and fairness, if you've found a possible error, be it factual, editorial or something that needs updating, please contact us

Recommended

65 Best Would You Rather Questions You Can Ever Ask Someone

Starting a conversation is one of the many ways to get to know someone, but this could be a herculean task for some. When...

60 Wise Sayings and Life Quotes To Live By Everyday

Human beings are faced with making a decision at different points in time and in everything they do. It is sometimes confusing to make...

Dissecting the True Meaning of Hopeless Romantic and all the Signs that Make You One

The world might be a much better place if everyone was a hopeless romantic. Why? Because hopeless romantics generally have romantic notions about life....

15 Practical Ways To Create Positive Energy Around You

In life, every situation we find ourselves in saps our energy, fighting spirit, and sometimes, our faith. Maintaining positive energy could be a tough...

55 Cute Good Night Text Messages that Melt the Heart

One of the sweetest ways to end the day is to send a cute text to someone so dear to your heart. A good...

You Are Good Enough: Practical Ways To Believing More In Yourself

Self-love is of utmost importance if you want to explore your full potentials on earth. Appreciating who you are and what you have accomplished...

70 Trick Questions That Will Make You Think Hard (Answers Provided)

The answers to these mind trick questions are not far-fetched, but not after some level of manipulation and mind-twisting. To be able to answer...

Your Types of Friends Determines Whether You Have A True or Toxic Friendship

Life is more meaningful when you have good friends - people who provide you with emotional and social support. This is why some people...

60 Best Would You Rather Questions For Kids and Teens

Kids are adorable, aren't they? There are many things you may never know about them unless you ask certain kinds of questions. Likewise, trying...

Learn How To Love Yourself More When You Don’t Know How

Frequently, you might have heard or read somewhere that the key to a well-meaningful and fulfilled life is by inculcating the habit of self-love....

Featured Today

65 Best Would You Rather Questions You Can Ever Ask Someone

Starting a conversation is one of the many ways to get to know someone, but this could be a herculean task for some. When...

Dissecting the True Meaning of Hopeless Romantic and all the Signs that Make You One

The world might be a much better place if everyone was a hopeless romantic. Why? Because hopeless romantics generally have romantic notions about life....

60 Wise Sayings and Life Quotes To Live By Everyday

Human beings are faced with making a decision at different points in time and in everything they do. It is sometimes confusing to make...

15 Practical Ways To Create Positive Energy Around You

In life, every situation we find ourselves in saps our energy, fighting spirit, and sometimes, our faith. Maintaining positive energy could be a tough...

55 Cute Good Night Text Messages that Melt the Heart

One of the sweetest ways to end the day is to send a cute text to someone so dear to your heart. A good...

You Are Good Enough: Practical Ways To Believing More In Yourself

Self-love is of utmost importance if you want to explore your full potentials on earth. Appreciating who you are and what you have accomplished...

Read This Next